داروخانه گیاه پزشکی تابنده

مدیریت بیماری ها، آفات و علف های هرز گیاهان زراعی

داروخانه گیاه پزشکی تابنده

مدیریت بیماری ها، آفات و علف های هرز گیاهان زراعی

پیام های کوتاه
آخرین نظرات

 

،

 

در ماههای مختلف سال ، کارهای زیر را در باغ انجام می دهیم:

فروردین:

انجام هرس خشک اعم از فرم دهی وباردهی ، انجام عملیات اصلاح داخل باغات (کوددهی ،بیل کاری ،مبارزه با علفهای هرز ،آبیاری و......) بانکت بندی باغات دیم جهت ذخیره رطوبت وسربرداری نهال هایی که تازه کاشت نموده ایم.

اردیبهشت:

آبیاری، سربرداری، قیم زنی، ادامه هرس، کاشت نهال و استفاده از کندوی زنبور عسل جهت تلقیح بهتر درختان میوه.

خرداد:

تهیه نمونه های برگ ، خاک وآب و ارسال آن به آزمایشگاه برای تعیین میزان عناصر موجود و انجام عمل پیوند.

تیر:

سمپاشی درختانی که دراین زمان نیازمند مبارزه با آفات هستند.

مرداد:

برداشت باغات، انجام هرس سبز، تهیه نمونه های برگ ،خاک وآب وارسال آن به آزمایشگاه، داشت محصولات سردرختی وعملیات بسته بندی وبازار یابی.

شهریور:

اجرای عملیات آماده سازی زمین جهت کشت پاییزه ،ادامه عملیات کنترل و نظارت بر برداشت، بسته بندی وادامه عملیات هرس.

مهر:

عملیات برداشت ، بسته بندی وبازار یابی ، حذف درختان کهنسال وخشکیده و شاخه های خشکیده وانجام پیوند شکمی.

 

 

آبان :

عملیات آماده سازی اراضی مساعد جهت کشت پاییزه (نقشه کاشت، چاله کنی ،تهیه کود حیوانی ،آغاز کشت پاییزه ، ادامه اصلاح باغات (حذف درختان کهنسال وخشکیده و شاخه های خشکیده)

آذر:

ادامه تهیه الگوی کشت، انتخاب نوع ومحل تهیه نهال ، ادامه عملیات آماده سازی زمین جهت کشت ،در صورت مساعد بودن آب وهوا انجام کشت پاییزه ،آبیاری بعد از کشت.

دی:

بستن حصار اطراف نهالهای جوان جهت در امان ماندن از آسیب جوندگان.

بهمن:

انجام هرس خشک.

اسفند:

در صورت مساعد بودن هوا شروع کشت بهاره ، توسعه باغات آبی ودیمی ، انهدام شاخه های خشکیده و آلوده و هرس شده.

درختان میوه منطقه :

ارقام مختلفی از درختان زردآلو  در  منطقه کشکسرای وجود دارد  که ازجمله آنها می توان به رقم زردآلوی عسگرآباد اشاره کرد که دارای ساقه روشن تری نسبت به ارقام دیگر می باشد ومیوه شیرینتری دارد رقم دیگری که وجود دارد رقم آق اریک یا زرآلوی بادامی می باشد که برگهای کوچکتری وتنه سیاه تری نسبت به سایر ارقام دارد و مغز هسته شیرینی دارد ودارای مغزی با حجم نسبتا بیشتری در هسته می باشد همچنین میوه سفت تری دارد.

پیوندی که دراین درختان زردآلو استفاده  می شود پیوند شکمی است که زمانی این پیوند انجام می گیرد که زردآلوها نهال کوچکی هستند واز ارتفاع 20 سانتیمتری از بالای یقه این پیوند صورت می گیرد وعمده ترین بیماری موجود در این درختان پوسیدگی  طوقه درخت  می باشد که در اثر تماس مستقیم تنه با آب ایجاد می شود.

از ارقام سیب نیز می توان به رقم سیب گلاب مشهد و سیب لبنان اشاره کرد که عمده ترین آفت موجود شته  بر روی ارقام جوان سیب می باشد و برای مبارزه با شته از سم متاسیستوکسین استفاده می شود همچنین برای مبارزه با کرم سفید ریشه ،غرقاب کردن و استفاده از سون وکپک راه حل خوبی می باشد وبرای مبارزه با آتشک گلابی راه حل مکانیکی هرس وسوزاندن شاخه های آلوده وراه حل شیمیایی استفاده از محلول بردو می باشد.

از علایمی که بر روی درخت سیب نشان دهنده این است که هرس خوبی بر روی درخت صورت نگرفته این است که نزدیک به فصل برداشت میوه های بسیار ریزی داشته باشد که این ناشی از عدم هرس مناسب و در نتیجه تولید میوه های زیاد بر روی درخت که این زیادی میوه ها باعث می شود مواد خذایی مورد نیاز به مقدار کافی به میوه ها نرسد.

نوع و رنگ سیب را از روی تنه درختان ما میتوانیم تشخیص دهیم . تنه درختان سیب زرد رنگ زردی دارند . برگهای درخت سیب ساده و بدون بریدگی و کاملا مشخص و نسبتا چرمی هستند ، همچنین کناره ها در برگ سیب کنگره دار هستند .در روی شاخه ها بخش هایی که میوه ده هستند به اصطلاح دانه دار ها میخچه یا سیخک می نامند . آثار دم میوه بر روی میخچه نشان دهنده تعداد برداشت میوه از درخت است . میخچه از طریق جوانه انتهایی رشد میکند ، در اصطلاح به میخچه بزرگ و طویل لامبورد گفته میشود. هر چه تعداد سیخک بیشتر باشد ارزش میوه دهی درخت بیشتر است.

بیشترین آسیب را به درخت سیب کرم سیب میرساند که در سیب تخم گذاری کرده و باعث از بین رفتن محصول می شود. اگر تنه درخت سوراخ سوراخ باشد معلوم می شود که درخت مورد حمله چوبخوار ها قرار گرفته است که شاخه ای را که آفت دارد باید بریده و سوزانده شود.

درخت گلابی : در مقایسه با درخت سیب میخچه گلابی بزرگتر از سیب است و جوانه های چوب نسبت به جوانه های گل کوچکترند. لازم به توضیح است که پوسته گلابی ترکهای زیادی دارد ولی پوسته تنه درخت سیب صاف است.

بیماری آتشک سیب و گلابی :

آتشک از قدیمی ترین بیماری های باکتریائی است و میتواند بیش از 75 نوع درخت و بوته از خانواده Rosacea را مورد حمله قرار دهد .

این بیماری در درختان سیب و گلابی بیشتر مخرب است .
باکتری عامل بیماری در شانکر های نسبتاً فرو رفته زمستان گذرانی کرده و در بهار، زمانی که دمای محیط مساعد باشد و باران های مکرری روی دهد باکتری شروع به فعالیت کرده و به سرعت زیاد شده و با کمک حشرات ، باران و باد پراکنده می شود

شرایط شیوع بیماری:

نظر به اینکه بیماری آتشک در درختانی که رشد زیاد دارند شدیدتر است لذا باید در کود دهی (مخصوصاً کودهای ازته ) توجه بیشتری مبذول گردد .درختان سیب نباید بیش از 25 تا 30 سانتیمتر و درختان گلابی بیش از 15 تا 20سانتیمتر رشد سر شاخه داشته باشند .

تجربه نشان داده است که در خاک های سنگین و با زهکشی کم درختان حساسیت بیشتری برای بیماری دارند و دلیل این امر میزان زیاد ازت و همچنین آب ذخیره شده در خاک می باشد که موجب رشد زیاد درخت میگردد .

حساسیت به بیماری آتشک در خاک های اسیدی که قاعدتاً کلسیم و منیزیم کمتری دارند بیشتر است . نقصان پتاسیم خاک هم موجب حساسیت می شود.

شرایط دیگر شیوع بیماری داشتن رطوبت نسبتاً زیاد و باران های مکرر ، طولانی بودن دوره گل در شرایط سرد و رطوبی فصل بهار ونیز حضور باکتری در شانکر ها می باشد .

علائم بیماری:

در اوایل بهار ، حدود دو هفته قبل از باز شدن گل ها ، گلبرگ ها آب سوخته ، قهوه ای رنگ و سپس سیاه می شوند و روی درخت باقی می مانند . شاخه های کوچک پژمرده و سیاه رنگ شده و بعضاً با 180 درجه خمیدگی عصائی شکل می شوند . روی بعضی از شاخه های قدیمی که از طریق گل ها و شاخه های کوچک آلوده می شوند شانکر های چروکیده و بعضاً فرو رفته تشکیل می شود که ممکن است شکاف برداشته و چوب زیرین نمایان گردد . مایع کرم رنگی که حامل میلیون ها باکتری می باشد از شانکرها خارج می شود و در شرایط رطوبی بطرف پائین روی تنه و شاخه ها سرازیر می شود . حشرات با این ترشحات آلوده شده و هر کدام با بیش از یکصد هزارباکتری موجب آلودگی گلها می شود.

علائم بیماری روی میوه بستگی به زمان آلودگی دارد. اگر آلودگی زودتر اتفاق بیافتد ، میوه کوچک مانده و تغییر رنگ میدهد و به حالت چروکیده روی درخت باقی می ماند .

کنترل بیماری:

1 ــ هرس:

نظر به اینکه باکتری در شانکر ها زمستان گذرانی می کند لذا حذف آنها از شدت بیماری در سال بعد جلوگیری می کند . بهتر است هرس در زمستان انجام شود چون زمانیکه برگ ها روی درخت باشند بعضی از شانکر ها قابل رویت نخواهند بود . در بهار یا اوایل تابستان هرس نباید انجام شود زیرا ممکن است موجب سرایت بیماری به قسمت های سالم درخت گردد . شاخه های آلوده 15 سانتیمتر پائین تر از ناحیه سیاه شده حذف شود . هرس شاخه های کوچک ممکن است اواخر تابستان انجام شود ولی حذف شاخه های قطور باید در اواخر زمستان انجام شود زیرا حذف آنها در آن زمان ممکن است موجب رویش جدید باشد .
هرس باید در هوای خشک انجام شود و هرس در فصل رویش حداقل 30 سانتیمتر پائین تر از قسمت آلوده که تغییر رنگ یافته است بعمل آید و در صورتیکه فقط چند درخت آلوده وجود داشته باشدممکن است باحذف قسمت های آلوده بطور دقیق ، از اشاعه بیماری به سایر درختان جلوگیری شود . برای جلوگیری از بیماری و شیوع آن لازم است درختان همه روزه مورد

بازرسی قرارگیرد وقسمتهای آلوده حذف شوند.

وسایل هرس در فاصله هر برش باید با محلول 10% مایع سفید کننده ضد عفونی شود .

2- مبارزه شیمیایی:

1ــ سمپاشی با ترکیب بوردو ( 100ــ 0.75 ــ 0.25 ) شامل 1% روغن قبل از باز شدن شکوفه ها توصیه می شود .

2ــ سمپاشی با ترکیب بوردو در اواخر دوره خواب درختان بشرطی که تمامی درخت را بپوشاند توصیه می شود . بهتر است ترکیب بوردو با روغن مخلوط گردد . این سمپاشی بیماری اسکاب سیب را نیز کنترل می کند

معمولا کمبودآهن نیز در درحتان میوه دیده می شود که در برگهای جوان و به صورتی ظاهر می شود که ما بین رگبرگها زرد رنگ می شود و رگبرگها سبز باقی می مانند برای درمان  این عارضه از سکستورول استفاده می شود کمبود پتاس نیز به این صورت بروز می کند که کناره برگها ابتدا شروع به زرد شدن و سپس دچارنکروز یا سیاه شدگی می شوند کمبود ازت در برگهای پیر بصورت زرد شدن بروز می کند.

در بازدیدی که از یکی از باغات منطقه کشکسرای صورت گرفت باغی بود در حدود 2 هکتار  که در این باغ اصول کاشت و داشت برای رسیدن به یک محصول خوب رعایت شده بود به طوری که درختها با فاصله مناسب از هم کاشته شده بودند وهرس های لازم جهت رسیدن به محصول خوب و فرم دهی مناسب ایجاد شده بود همچنین در این باغ از سیستم آبیاری قطره ای برای آبیاری استفاده می کردند که آب پس از اینکه درون استخری جمع می شد در زمانهای معین آبیاری شروع به فیلتر کردن آب و همچنین کوددهی درون مخزنهای مخصوصی می کنیم سپس آب به درون لوله های اصلی پمپ می شود و از لوله های اصلی وارد لوله های کوچکی می شود که دارای قطره چکان هایی می باشند که این لوله ها در دو طرف هر درخت قرار گرفته بودند (برای رساندن آب به هر دو طرف ریشه ها ).

در این باغ دو درخت مورد کاشت قرار گرفته شده بود یکی درخت زردآلو بود ودیگری درخت هلو بود.

درخت زردآلو :

در درخت زردآلو پوکی دومه ها عنصر میوه ده هستند. جوانه های زردآلو نسبت به جوانه های سایر دانه دار ها کوچکتر است. برگهای انتهایی به رنگ قرمز دیده میشوند که یک مشخصه برای شناسایی این درخت است.

همچنین درخت زردآلو به زخم خیلی حساس است که در صورت ایجاد کوچکترین زخم مورد حمله آفات قرار میگیرد. اگر چنانچه پوسته براحتی جدا شود یا اینکه تنه یک حالت پوکی داشته باشد درخت بیمار است. در مورد آبیاری درختان لازم به توضیح است که آبیاری به روش کرت بندی نباید صورت گیرد زیرا اولا به ریشه ها اجازه تنفس داده نمی شود  و ثانیا از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار می کند.

هرس درختان و گیاهان به دو صورت هرس زمستانی و هرس تابستانی انجام می پذیرد.

هرس زمستانه در زمانی انجام میگیرد که گیاه یا درخت کاملا بدون برگ است و هرس تابستانه از نیمه بهار تا آخر تابستان صورت می گیرد.

هرس شلجمی :

این شکل بیشتر در میوه کاری و برای محدود کردن ارتفاع درخت و گسترده نمودن تاج ( در درختانی مانند گلابی، سیب، زردآلو، گردو، بادام، پسته، خرمالو، آلو و... ) به کار می رود. در این روش ، پس از آنکه نهال ترکه ای در زمین شد، سر آن را در فاصله ای حدود 115-120 سانتی متری زمین قطع می سازند. در سال بعد تولید تعدادی شاخه های فرعی می کند که در زمستان تعدادی از آنها را که از رشد چند  جوانه بالایی حاصل شده و زاویه بسته و رشد عمودی دارند، حذف و از بقیه 2 تا 5 شاخه را که با تنه زاویه نزدیک به عمودی داشته و در اطراف تنه اصلی واقع شده و با یکدیگر 30-20 سانتی متر فاصله عمودی داشته باشند و به عنوان شاخه های اصلی درخت آینده گزینش و بقیه را از ته قطع می کنند. این طرز هرس باعث می شود که درخت در تمام جوانب خود دارای شاخه های قوی بشود و شاخه ها بتوانند محصول زیادی تولید کرده و در برابر وزن آن و نیز فشارهای خارجی به راحتی مقاومت کنند.

هرس جامی :

این شکل از نظر طرز هرس بسیار شبیه هرس شلجمی است، با این تفاوت که در هنگام گزینش شاخه های اصلی، فاصله عمودی آنها با یکدیگر کمتر و حدود 15-10 سانتی متر در نظر گرفته می شود. چنین شاخه هایی، پس از اینکه رشد کردند و قطور شدند، فاصله های میانی را پر خواهند کرد و چنین به نظر خواهد آمد که همگی از انتهای تنه منشعب شده اند. شکل جامی بیشتر برای هلو و گهگاه برای برخی از گونه های سیب و بادام بکار می رود. مزیت این شکل، باز بودن قسمت مرکزی تاج و نفوذ نور کافی به داخل آن می باشد. مهمترین عیب این شکل این است که محل اتصال شاخه های اصلی به تنه، بدلیل تراکم آنها به نسبت ضعیف است و همیشه این خطر وجود دارد که در اثر وزن میوه و فشار ناشی از برف و یخ زمستانه تنه یک یا چند شکاف از وسط بردارد و درخت از بین برود. عیب دیگر این شکل این است که حتی در درختان مثل هلو که حتی برای تربیت به شکلهای هرمی و شلجمی مناسب نیستند.

 

 

درخت آلبالو :

در مقایسه با درخت گیلاس کوچکتر بوده و شاخه های درخت بحالت آویزان است که به این حالت ، حالت مجنون نیز میگویند. آلبالو و گیلاس بیشتر روی پوکی دومه ها میوه و گل میدهند.

درخت گردو :

گردو روی شاخه های دو ساله میوه می دهد بهمین جهت ، سرمای زیاد موجب کاهش میوه دهی می شود. فاصله دو درخت گردو از همدیگر حداقل باید 9 متر باشد. باید اضافه نمود که درخت گردو هرس چندانی نمی خواهد. بیماری مشهور گردو آنتراکنوز است که بیشتر دچار آن می شود که در این حالت برگها بشکل سوخته دیده می شوند.

امروزه گردو یکی از باارزش ترین محصولات از نظر تولید میوه به عنوان درخت باغی و تولید چوب به عنوان جنگلی یا غیر جنگلی می باشد .گردو در شرایط مناسب رشد زیادی دارد و 200 تا 300 سال عمر می کند ، منطقه ما  با شرایط آب و هوائی مناسب برای کاشت گردو و گسترش آن یکی از بهترین مناطق برای رونق گردو کاری است .

شرایط آب و هوائی مناسب گردو : رویشگاههای گردو وسیع بوده ، از این رو گونه ها ، ارقام بیشماری از گردو وجود دارد ، لذا بررسی شرایط محیطی برای گردو بسیار مشکل است ولی با این وجود اکثراً دارای نیازهای مشابهی هستند ، گردو از درختانی  است که طالب آب و هوای کوهستانی و دره ای تا مناطق معتدل ، می باشد . حساسیت گردو به سرما بسیار قابل توجه و پر اهمیت است . هر چند گردو معمولاً طـــــالب آب و هوای خنک و معتدل دره ها و کوهستانی است و بیشتر ارقام آن زمستانهای سخت سرمای منهای 30 درجه را نیز تحمل می نمایند.

گردو در بهار فعالیت خود را آغاز می کند و در پائیز نیز دیر بخواب می رود و در همین رابطه در مناطق کوهستانی اکثراً سرمای دیر رس بهاره پیش می آید و ارقامی که گل آنها زود باز می شوند به شدت آسیب دیده و خسارت زیادی به محصول وارد خواهد شد . با وجود این بررسی ها و تحقیقات نشان داده است که درخت گردو نیازمند یک پریود سرمای بوده تا بتواند جوانه های خود را به طور منظم باز کند و در سالهایی که زمستانها معتدل باشد جوانه هایی که سرمای کافی را دریافت ننمایند ، برگها دیر باز شده ، زمان گلدهی به تاخیر می افتد و عمل باروری ناقص انجام گرفته و یا میوه ها ریز و نامرغوب خواهد شد . هر چند دما نمی تواند به عنوان یک عامل بازدارنده باشــد ولی دماهای بالا کیفیت مغز را کاهش می دهند ، و لازم است برای رسیدن محصول دمای محیط در طول چندین هفته قبل از برداشت در محدوده 32-27 درجه سانتی گراد باشد ، زیرا دماهای پائین در این زمان نیز باعث چروکیدگی مغر گردو می گردد.

تهیه زمین کاشت : چون ریشه گردو عمیق و گسترده است در نتیجه خاکهای کم عمق مانع رشد ریشه ها و باعث ضعیف ماندن درخت می گردند . پس باید حداقل خاک 2 متر و جنس آن سنگین متوسط تا نسبتاً سبک یعنی رسی باشد . زمینی که برای کاشت گردو اختصاص داده می شود در پائیز باید شخم عمیق بخورد و کود دامی پوسیده فراوان به آن داده شود ، واین کود در عمق خاک مدفون گردد . پس از مسطح نمودن زمین برای احداث باغ و پیاده کردن نقشه کاشت ، باید روش و فواصل ردیفهای درختان را مشخص نمود . در احداث باغات جدید امروزه بهترین روش برای رسیدن به حداکثر رشد و تولید بیشتر و دریافت نور کافی در مناطق سردسیر روش مستطیلی بوده ، در روش مستطیلی فاصله درختان روی ردیفها از فاصله بین ردیفها بیشتر است چون درختان در صبح و بعد اظهر سایه کمتری بر روی همدیگر می اندازند و در نتیجه از نور بیشتری بهره مند می گردند.

به صورت خلاصه :

1- اراضی مناسب کاشت گردو باید عمیق با بافت متوسط یا نسبتاً سبک یعنی رسی

باشد.

2- برای کاشت از روش مستطیلی جهت دریافت نور بیشتر استفاده می شود .

3- ریشه نهالها قبل از کاشت در آب نگهداری و یا مرطوب گردند و بعد از

کاشت درختان بلافاصله آبیاری شوند

برداشت گردو :

چیدن محصول گردو زمانی انجام می شود که گردو کاملاً رسیده باشد ، زیرا اگر در در امر برداشت تاخیر حاصل شود کیفیت مغز گردو کاهش پیدا خواهد کرد ، یا به دیگر سخن مغز میوه تیره تر خواهد شد ، و قبل از اینکه محصول به حالت طبیعی از شاخه جدا شود باید عمل برداشت انجام گیرد . اگر برداشت زودتر از زمان بلوغ صورت گیرد میوه نارس و پس از خشک شدن چروکیده می گردد ، معمولاً بهترین زمان برداشت بسته به ارقام و شرایط آب و هوائی مختلف 4-1 هفته قبل از اینکه پوست سبز از روی میوه جدا گردد (میوه رسیده باشد ) و یا پوست سخت تغییر رنگ داده و تمایل به قهوه ای روشن پیدا کند با توجه به این داده ها اقدام به برداشت می نمائیم . روش برداشت معمولاً تکاندن شاخه های درخت با استفاده از چوبهای بلند می باشد که باید با احتیاط کامل صورت گیرد . پس از آنکه برداشت تمام شد بلافاصله باید پوست سبز روی دانه گردو باقی نماند و بتواند عمل سفید کردن پوست را انجام دهد ، گردو را با آب تمیز که مقدار بسیار کمی نمک در آن حل شده باشد می شویند و بلافاصله باید اقدام به خشک کردن آن نمود و میزان رطوبت آن را به حداکثر 6-4 درصد رسانید تا از کپک زدن وسیاه شدن گردو جلوگیری شود .

زنگ گردو یکی از بیماریهایی است که در برگهای درخت گردو  دیده می شود که توسط زینب باید با آن مبارزه کرد و برای مبارزه با آنتراکتوز گردو که به صورت لکه هایی به شکل دایره هایی تو در تو دیده می شوند از زینب یا بنومیل استفاده می شود راه پیشگیری از این بیماری برای سال بعد، باید در پاییز پس از ریزش برگها ، برگها سوزانده شوند.

ما میتوانیم با هرس مناسب اجازه دهیم تا نور به قسمتهای درونی درخت وارد شده و میوه دهی افزایش یابد که هر چه میوه دهی در قسمت پائین درخت بیشتر باشد درخت با ارزشتر است. در موقع هرس جوانه رو به بیرون حفظ می شود و جوانه داخلی هرس می گردد مگر اینکه نور به حد کافی برسد.

اگر درخت به حال خود رها شود قسمتهای میانی درخت بعلت ناکافی بودن نور خورشید از میوه دهی می افتند اما  قسمتهای انتهایی و بالایی  درخت میوه ده می شوند که چندان ارزشی را ندارد بهمین خاطر است که فاصله یک درخت بزرگ مانند گردو از درخت سیب از نظر سایه اندازی باید 9 متر باشد.

بازوی خشک درخت را بصورت دو زمانه می برند یعنی یک برش کوچک را از پائین بازو و یک برش را از بالای بازو می دهند.

برگ ریزان زودرس یک نوع از علائم حمله آفات به درخت است ، درختی که بار دهی را از دست داده و تنه آن سوراخ سوراخ شده است مورد حمله چوبخوارها قرار گرفته ، پس باید بریده و سوزانده شود تا به درختان دیگر سرایت نکند.

ضمنا باید توجه داشته باشیم که زمانیکه قیچی به درخت آلوده ای زده شد برای استفاده مجدد از قیچی برای درختان دیگر باید ضد عفونی شود.( البته با الکل )

یچیدگی برگ هلو :

بیماری پیچیدگی برگ هلو که به فارسی بیماری لب شتری و یا بیماری باد سرخ هلو نامیده می شود

علائم بیماری:
خسارت بیماری شامل پیچیدگی ، تورم و تغییر رنگ و ریزش برگ ها و آلودگی جوانه ها و سر شاخه ها و سرانجام ضعف کلی درخت می باشد . درختان جوان بیش از درختان پیر در برابر این بیماری حساس هستند و به طور کلی بیماری در مناطق گرم وخشک اهمیت اقتصادی ندارد . مشخص ترین علائم بیماری روی برگ ها ظاهر می شود ، به این صورت که در بهار برگ ها پیچیده و پهنک در بعضی از قسمت ها متورم ، کلفت می شود . به همین جهت در اصطلاح زبان فارسی بیماری لب شتری نامیده می شود . میوه ها نیز ممکن است آلوده شود و قبل از موعد مقرر بریزند . برگ های آلوده به بیماری زود ریخته و برگ هائی که بعداً تشکیل می گردند سالم باقی می مانند . نشانه های بیماری ممکن است فقط روی تعدادی از برگ های هر درخت ظاهر شود ولی عملاًتمام برگ ها را مبتلا می گرداند و ریزش برگها راسبب می شوند . شکوفه ها و میوه های جوان آلوده نیز اغلب قبل از موعد می ریزد .

مبارزه :
1 ــ برای کنترل بیماری پیچیدگی برگ هلو دو نوبت سمپاشی با ترکیب بوردو
اولی در پائیز پس از ریزش 50% برگ ها و دومی در اواخر زمستان قبل از تورم جوانه ها توصیه می شود .
2 ــ پس از آلودگی برگ ها دیگر مبارزه ممکن نخواهد بود چون آلودگی زمان تورم جوانه ها روی می دهد . سمپاشی با ترکیب بوردو پس از ریزش برگ ها و یا در اواخر زمستان قبل از تورم جوانه ها توصیه می شود

کود بیوفسفات طلایی :

این کود محتوی روی می باشد و برای باغهای میوه استفاده می شود . و به میزان 2 -1 کیلو به ازاء هر درخت میوه بارده ( جایگزین کود های فسفاته ) داده می شود . همرا آن یک بسته 300 گرمی مایه تلقیح تیو باسیلوس نیز داده می شود که برای مصرف آن زیر سایه آنرا با محتویات کیسه مخلوط کرده و یک کیلو از ان را برای هر درخت در یک یا چند چاله قرار می دهیم .

بادام:

درختی است مقاوم به خشکی و نوسانات درجه حرارت که در مناطق خشک و نیمه خشک به خوبی رشد کرده و محصول می دهد. گلهای بادام در بهار از سایر میوه ها زودتر باز می شود و بنابراین به سرماهای دیررس بهاره حساس است. عمر اقتصادی بادام بالغ بر 50 سال بوده و در شرایط مناسب و نگهداری خوب میتوان تا 5/4 تن محصول از یک هکتار باغ برداشت نمود. ولی معمولاً میزان تولید از این حد کمتر و حدود 2 تن در هکتار است. برای رفع حساسیت گل بادام به سرماهای بهاره باید از واریته های دیرگل برای کاشت بادام استفاده نمود. گل بادام روی شاخه های یکساله بصورت انفرادی ظاهر می شود. گرده گل بادام چسبناک بوده و توسط زنبور عسل و سایر حشرات انتقال می یابد. بنابراین وجود زنبور عسل در باغ کمک زیادی به افزایش محصول خواهد کردبه دلیل ریز بودن بادام این گیاه نیاز به تنک شدن ندارد و سنگین بودن بار در یکسال ضرری به گیاه و میزان محصول آن در سالهای بعدی نمی زند بهترین پایه برای بادام نهال بذر ی بادام است پایه بادام در خاکهای آهکی نتیجه خوبی می دهد.

هرس بادام:

بادام را هر سه سال یکبار هرس شدید می کنند. بادام در مقابل کم آبی بسیار مقاوم است و در بعضی جاها به صورت دیم کشت میگردد. ولی آبیاری منظم در ازدیاد رشد میزان محصول بسیار مؤثر است بادام در اکثر خاک ها حتی زمینهای سنگلاخی به خـوبی دوام آورده و چنانچه خاک قابل نفـوذ باشـد محصول می دهد. اما در خاکهای شنی رسی (سبک تا متوسط) بهتر رشد می کند. میوه بادام محصولی است پر ارزش و به خاطر داشتن روغن و آلکالووئید صادراتی می باشد و برای تهیه روغن بادام از آن استفاده می شود. بادام از سال چهارم پس از کاشت شروع به باردهی نموده و از سن ده سالگی به اوج باردهی اقتصادی خود رسیده و حداکثر محصول خود را تولید می کند. با مقایسه نیازمندیهای بادام و شرایط موجود در محل اجرای طرح مشاهده می گردد درخت بادام کاملاً برای کاشت در منطقه مناسب بوده و رشد و تولید آن در منطقه به شرط استفاده از واریته های دیرگل هیچگونه محدودیتی نخواهد داشت.

نیازمندیهای خاکی درخت بادام:خاک سبک، دارای شوری کم، PH برابر 5/6 تا 8، زهکشی خوب،  خاک لوم رسی که قابلیت نگهداری آب خوبی دارد ،

نظرات  (۱)

سلام،خسته نباشید. با تشکر از مطالب مفیدی که در سایت قرار می دهید. اگر در سایت خود یک تقویم کاری برای تمام ماهها در باغات درختان سیاه ریشه (سیب،گلابی ،هلو،شلیل و ...) قرار دهید برای باغدارها خیلی مفید خواهد بود . با تشکر مجدد .